Objavljeno: 22. 01. 2020 - 2:48

Na Znanstvenom vijeću za naftu, plin i energetiku HAZU (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), raspravljalo se dana 22.01.2020. na temu globalnih izazova u energetici Europe. Rasprava je išla u pravcu promjene izvora energije kao produktivne snage rada u rastu BDP-a umjesto na smanjenju potrošnje energije koja izaziva sukob s prirodom i životom na Zemlji (eko-sustav). Tehnička struka nije u mogućnosti da sama dade odgovor na taj globalni izazov. Nedostaje društvena dimenzija, smanjenje sukoba sa životom i prirodom.

Na globalni izazov na tu temu odgovorio sam filozofijom dematerijalizacije civilizacije , smanjenja proizvodnje svijeta stvari (promjena strukture proizvodnje i potrošnje) umjesto svijeta stvari profita radi nužno je i ispravno odgovoriti većom brigom za opstanak života na Zemlji. Eko-sustav života na zemlji posustaje u pružanju usluga životu pa traži od znanosti i ljudske vrste da se duboko korigira u vrijednosnoj orijentaciji na razini svijeta, Europe i Hrvatske. Veći broj članova znanstvenog vijeća je razumio i dao potporu u traženju takvog odgovora na globalni izazov. Problem je u promjeni društvene potrebe upotrebe energije uma kao primarnog izvora energije. Najteže je proizvest ovaj oblik primarne energije – energije uma s razumom i njenoj uporabi u traženju oblika opstanka života na Zemlji.

Rasprava o tom globalnom izazovu nije bila na razini da se obuzda razuzdani um miljenika i uzurpatora evolucije (Homo Sapiens Sapiensa) već je išla u pravcu promjene izvora energije i rasta BDP-a u Europi i svijetu što upozorava da ni znanost na ovoj razini rasprave nije misaono dorasla u traženju odgovora na globalne izazove.

  Blog - Sve